Het is zover: je gaat een aanhangwagen kopen. Top idee! Maar het aanbod en de mogelijkheden zijn gigantisch. Hoe kies je een aanhangwagen? Het antwoord op die vraag verschilt voor iedereen. Gelukkig staan we klaar om je te helpen. In dit artikel vertellen we je waar je precies op moet letten bij het kiezen van je nieuwe trailer. Zo rij je in geen tijd rond met de perfecte aanhangwagen.

Type aanhangwagen

Er zijn heel wat verschillende aanhangwagens op de markt. Logisch, iedereen heeft andere noden. Populaire modellen zijn plateauwagens, kippers en multitransporters. Met onze configurator kun je gewoon zelf kijken welk type het best bij je past.

Enkele of dubbele as

Je hebt waarschijnlijk al gezien dat de assen onder je aanhangwagen kunnen verschillen. De meeste trailers hebben een enkele of een dubbele as. Voor veel mensen is een enkelas aanhanger prima. Het zijn stevige aanhangwagens die ruimschoots volstaan voor kleine verplaatsingen. Ze zijn bovendien lichter. Goed om weten wanneer we zo meteen het laadvermogen bekijken. Ben je een klusser die enkele keren per jaar met de aanhangwagen aan de slag gaat? Dan is een enkelasser een goede keuze.

Dubbelassers zijn meestal wat groter en steviger. Een slimme keuze voor wie vaak grote, zware lasten transporteert. Bovendien zijn ze beter geschikt voor lange afstanden. Ben je een professional en zoek je een serieuze trailer? Kies er dan eentje met een dubbele as.

Laadvermogen

Met een ongeremde aanhangwagen mag je tot 750 kg slepen, het gewicht van de aanhanger inbegrepen. Omdat een enkelasser lichter is, mag je hiermee dus iets zwaardere ladingen trekken. Kies je voor een aanhangwagen met remsysteem, dan ben je niet beperkt tot 750 kg. In dat geval bekijk je best zelf wat het laadvermogen van je trailer is. Je vindt een metalen plaatje met deze informatie op je trailer. Een geremde dubbelasser heeft normaal een groter laadvermogen dan een enkelasser.

Pro tip: Ook je voertuig speelt een belangrijke rol. Het sleepvermogen van je wagen is misschien kleiner dan het laadvermogen van je aanhangwagen. In dat geval is het kleinste gewicht de doorslaggevende factor. Transporteer nooit een lading die dat gewicht overschrijdt.

Laadvloerhoogte

Niet elke job vraagt om dezelfde laadvloerhoogte. Ben je een tuinaannemer die graag ergonomisch te werk gaat? Dan is een aanhangwagen met een hoge vloer helemaal je ding. Zoek je een trailer met oprijsysteem? Misschien is een lage trailer net iets handiger voor je.

Accessoires

Om je aanhangwagen helemaal te pimpen op maat van je projecten, kan je uit verschillende accessoires kiezen. Onze favorieten? Huifdoeken, oprijsystemen en uitzetsteunen.

Pro tip: Met de configurator van Eduard stel je zelf je trailer samen. Zo heb je meteen een perfect beeld van hoe jouw trailer er zal uitzien.

Hook it up

Nu weet je al het nodige om zelf je aanhangwagen te kiezen. Ga je voor een compacte aanhangwagen die je vooral in het weekend gebruikt? Of zoek je een heavy duty professionele aanhangwagen met remsysteem en alle mogelijke opties?

Wat je ook kiest, met deze tips staat je perfecte aanhangwagen binnenkort te blinken voor je deur.