Parkeren met een aanhangwagen

Al eens geprobeerd te parkeren met je aanhangwagen? Geen makkie hé? Je rijdt achteruit en die aanhanger lijkt elke keer weer de verkeerde richting uit te draaien. Gelukkig zijn er een aantal handige tips en tricks die je kunnen helpen om het parkeren met een aanhanger een stuk gemakkelijker te maken. In dit artikel delen we onze beste tips!

We beginnen met een video. Zo zie je meteen waar je op moet letten bij het parkeren van je aanhangwagen. Bekijk de video zo vaak als nodig en pauzeer wanneer je maar wilt.

Achteruit inparkeren met een aanhangwagen

Als je achteruit wilt inparkeren met een aanhangwagen, begin dan door je auto en aanhangwagen recht voor de parkeerplek te plaatsen. Draai vervolgens je stuur naar links of naar rechts, afhankelijk van de richting waarin je wilt inparkeren. Begin vervolgens langzaam achteruit te rijden terwijl je het stuur in de richting houdt waarin je wilt gaan. Probeer de aanhangwagen zo recht mogelijk te houden terwijl je achteruit rijdt, en stop indien nodig om je positie aan te passen. Vergeet niet om je spiegels te gebruiken om je positie in de gaten te houden.

Vooruit inparkeren met een aanhanger

Als je vooruit wilt inparkeren met een aanhanger, rij dan langzaam naar de parkeerplek toe en plaats je auto en aanhanger zo recht mogelijk voor de plek. Draai vervolgens je stuur naar de andere kant en begin langzaam vooruit te rijden terwijl je het stuur in de juiste richting houdt. Vergeet niet om je spiegels te gebruiken om je positie in de gaten te houden en stop indien nodig om je positie aan te passen.

Gebruik van een parkeerhulp bij het parkeren met een aanhangwagen

Als je het moeilijk vindt om een aanhangwagen te parkeren, kan het gebruik van een parkeerhulp een goede oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten parkeerhulpen beschikbaar, waaronder sensoren die je helpen om de afstand tot obstakels te meten en camera's die je helpen om de positie van de aanhanger te bepalen. 

Oefenen

Rome werd niet in één dag gebouwd, en met je aanhangwagen parkeren/achteruit rijden doe je niet zomaar. Neem daarom je tijd en schroom niet om opnieuw te beginnen. Wees rustig en laat je niet opjagen door voorbijgangers. Lukt het je niet na 5 keer? Probeer het nog een 6de keer. De aanhouder wint.

Pro tip: Ons artikel over achteruit rijden is een grote hulp wanneer je gaat parkeren. Je kunt het hier lezen. 

Parkeerregels voor aanhangwagens

Voor parkeren met een aanhangwagen zijn er heel wat regels. Om te voorkomen dat je wordt beboet, zetten we je de belangrijkste regels op een rij. Ga altijd de situatie ter plaatse na, regels kunnen afwijken.

Tijdspanne

Een aanhangwagen is een niet-gemotoriseerd voertuig. Er gelden andere regels voor België dan voor Nederland, maar da’s niet alles. Per gemeente en per parkeerzone kunnen de regels verschillen. Kijk dus goed uit wanneer je gaat parkeren.

In België mag je niet langer dan 24u parkeren op de openbare weg. Ook hier sta je beter niet op plaatsen met een parkeerverbod.

De gouden regel in Nederland; hier mag je normaal 72u – 3 dagen – met je aanhanger op de openbare weg parkeren. Is er een parkeerverbod? Dan geldt dat uiteraard ook voor je aanhangwagen.

Negeer je de plaatselijke regels? Boetes of wegslepen zijn enkele mogelijke sancties.

Gratis of betaald parkeren

Sta je in een zone met betaald parkeren? Dan moet je uiteraard betalen. Is je aanhangwagen aan je auto gekoppeld, dan moet je normaal geen extra som betalen. Koppel je de aanhangwagen los, dan wordt ie als een voertuig beschouwd.

Parkeren op privéterrein

Da’s natuurlijk veiliger dan parkeren op de openbare weg. Zorg er wel voor dat je toestemming hebt van de eigenaar (of beter: dat je zelf eigenaar bent). Anders loop je opnieuw het risico weggesleept te worden.

Hook it up

Parkeren met de aanhangwagen vraagt de nodige oefening, en je let maar beter goed op de parkeerregels. Maar niets staat je in de weg om met je aanhanger aan de slag te gaan. Met onze tips & tricks word je aanhanger de perfecte partner in crime voor elke klus. Hook it up!